Dostałam od cioci (Hanki) piękne cukinie bardzo się ucieszyłam ;) Musiałam z nich wyczarować coś pysznego, w głowie zaświtał mi pomysł na zapiekaną faszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsnym podałam do tego pyszny kuskus z karmelizowaną cebulą, rodzynkami i czarnuszką. Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące.
Składniki na kuskus:
- 1 szklanka suchego kuskusu
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól do smaku
- 3 łyzki masła
- pieprz do smaku
- mała garść rodzynek
- duza szczypta czarnuszki
- 3 cebule
- 1 łyzka oleju
- garsc natki pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę (nie koniecznie drobną). Na patelni rozgrzać olej, dodac cebule i szczyptę soli. Smazyc ją na bardzo wolnym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Na koniec dodac 3 łyki wody, wsypać rodzynki i czarnuszkę, jeszcze chwile smazyc do odparowania wody.
Na naczynie żaroodporne wysypać kuskus, posypać delikatnie sola i pieprzem. Zamieszać. Na to wylać wrzątek i odstawic na 5 minut. Po tym czasie dodac masło, przykryc folia aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika (150 s C) na 15 minut. Po wyjęciu kaszy z piekarnika dodac cebulę i posypac natka pietruszki.
Składniki na cukinie:
- 2 mniejsze cukinie
- 400 gr mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 3/4 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego
- 1 łyzka keczupu
- 100 gr pieczarek
- 1 łyzka sosu worcestershire
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- olej
- 1 czerstwa bułka lub kawałek bagietki
- duza garść natki pietruszki
- duza garśc tartego sera (edamski, mozzarella)
- 1 żółtko
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Połozyc na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 s C) na 15 minut. Po tym czasie wyjąc blachę z piekarnika i wydrązyc cukinie, zostawiając około 1 cm brzegu, wgłębienie delikatnie posolić. Miąższ posiekać i przesmazyc na odrobinie oleju razem z poszatkowanym czosnkiem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i na małym ogniu zeszklić cebulę i pieczarki pokrojone w kosteczkę. Następnie dodać mięso, chwilę przesmazyc. Dodać keczup i sos worcestershire zamieszać. Następnie wlać bulion, dusić pod przykryciem przez około pół godziny do czasu az cały płyn odparuje.Doprawić pieprzem i solą. Dodac cukinie z czosnkiem, większą cześc sera, natki pietruszki i żółtko. Dokładnie wymieszać.
W wysokim naczyniu umieścić porwaną czerstwą bułkie i zblendowac ją na "średnio-sypko", dodac odrobione oleju, resztę sera oraz natki, delikatnie doprawić solą.
Farszem napełnic łódeczki cukinii, posypać je naszą kruszonką z bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 s C) na 20 minut.
Osobiście prawie do wszystkiego dodaję czarnuszkę ;)
OdpowiedzUsuńJa tez ją bardzo lubię :) Warto spróbowac! pozdrawiam
UsuńGreat article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
OdpowiedzUsuńRedbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes
Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
OdpowiedzUsuńTen szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! :)