poniedziałek, 19 września 2016

Roladka z kurczaka z masełkiem boczkowym i puree z brokułami

W tym przepisie znajduje się kilka rzeczy, które uwielbiam: boczek, brokuły, natka pietruszki, masło. Można powiedzieć, ze przepis na 6:) kurczak soczysty, wyrazisty puree inne niż zazwyczaj delikatne i bardzo smaczne. A największym plusem jest to, ze obiad ten smakował najbardziej dzieciakom a w szczególności pyszne zielone ziemniaki z magicznym składnikiem:) Bardzo polecam!!





Składniki na puree:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g brokułów
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść koperku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 25 minut. Po 15 minutach do gotujących się ziemniaków dokładamy brokuły i dalej gotujemy. Gotowe ziemniaki odcedzamy, brokuły razem z ziemniakami rozgniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, koperek doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 


Składniki na roladki:

  •   podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g masła 
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 gram plasterków wędzonego boczku
  • 1 duży pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 100 gr sera mozzarella
Boczek kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy aż do zrumienienia. Piersi ostrożnie rozcinamy tak, aby uzyskać większe płaty mięsa. Nakładamy folię i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Uważamy, żeby nie zrobić dziur. Kurczaka solimy i pieprzymy. Miękkie masło mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, pietruszką i większą częścią boczku (odrobine zostawiamy do posypania na puree i roladki), można masełko jeszcze doprawić do smaku. Porcję masła układamy na brzegu płatu kurczaka i starannie rolujemy, zawijając brzegi. Gotowe roladki wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby masło stężało. Po tym czasie panierujemy mięso w mące, jajku i bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony około 5-6 minut. Po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe roladki i puree posypujemy dodatkowo boczkiem. 

    2 komentarze:

    1. Piękna kobieta, super przepisy. Cudnie! Ja ostatnio odchudzam się z aplikacją www.kcalmar.com. Może zainspiruje Cie:)

      OdpowiedzUsuń