Hmm....nazwa jak na ciasto dziwna ale chyba najbardziej oddaje smak tego ciasta ;). Mój mąż jedząc to ciasto mówi: mmm...ale pyszny jabłecznik, wilgotny, pycha po czym ja do niego "wiesz, ze tam nie ma ani jednego jabłka" ;) hi hi tak czy inaczej ciasto jest przepyszne. Bardzo wilgotne i długo świeżę ciasto na pewno do tego przyczynił się Olej Polski Rzepakowy z dużą dawką Omega 3 oraz użyte dwie mąki Szymanowska Ekologiczna i arachidowa.
Składniki:
- 1 szklanka Mąki Szymanowskiej Ekologicznej
- pół szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego omega 3
- pół szklanki mąki arachidowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2-3 kropelki olejku cytrynowego
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- około 8-10 śliwek bez pestek ;) przepołowionych
- dodatkowo 1 łyżka maki arachidowej wymieszana z 1 łyżeczką cukru
Mąkę Szymanowską Ekologiczną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajko, mleko, Olej Polski, sok, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy i cukier. Dodać przesianą Mąkę Szymanowską Ekologiczną z proszkiem oraz mąkę orzechową. Wymieszać do połączenia składników. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyłożyć śliwki, skórka do dołu na wierzch wysypać 1 łyżkę mąki arachidowej razem z cukrem. Piec w temperaturze 170 stopni C około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz