środa, 5 października 2016

Oszukany jabłecznik ze śliwkami

Hmm....nazwa jak na ciasto dziwna ale chyba najbardziej oddaje smak tego ciasta ;). Mój mąż jedząc to ciasto mówi: mmm...ale pyszny jabłecznik, wilgotny, pycha po czym ja do niego "wiesz, ze tam nie ma ani jednego jabłka" ;) hi hi tak czy inaczej ciasto jest przepyszne. Bardzo wilgotne i długo świeżę ciasto na pewno do tego przyczynił się  Olej Polski Rzepakowy z dużą dawką Omega 3 oraz użyte dwie mąki Szymanowska Ekologiczna i arachidowa. 






Składniki: 

  • 1 szklanka Mąki Szymanowskiej Ekologicznej
  • pół szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego omega 3
  • pół szklanki mąki arachidowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2-3 kropelki olejku cytrynowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • około 8-10 śliwek bez pestek ;) przepołowionych
  • dodatkowo 1 łyżka maki arachidowej wymieszana z 1 łyżeczką cukru

Mąkę Szymanowską Ekologiczną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajko, mleko, Olej Polski, sok, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy i cukier. Dodać przesianą Mąkę Szymanowską Ekologiczną z proszkiem oraz mąkę orzechową. Wymieszać do połączenia składników.  Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyłożyć śliwki, skórka do dołu na wierzch wysypać 1 łyżkę mąki arachidowej razem z cukrem. Piec w temperaturze 170 stopni C około godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz