Tym razem dla
odmiany kotlety bez mięsa :) ale za to bardzo smaczne i mega zdrowe :)
dzieciaki je uwielbiają chyba nawet bardziej niż dorośli ;)
Składniki:
- 1 batat
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- puszka białej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren sezamu
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 papryczki chili (w wersji dla
dorosłych)
- Odrobina oleju do
posmarowania kotlecików
Fasolkę zmiksować razem z olejem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, cebulą, czosnkiem, imbirem oraz
wszystkimi przyprawami. Do gotowej masy dodać płatki, ziarna słonecznika i
sezam. Zamieszać i dodać batat (obranego i potartego na drobnych oczkach). Formować
zgrabne kotleciki , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować
delikatnie olejem Polskim, posypać odrobiną sezamu. Piec w rozgrzanym
piekarniku (200 stopni C) przez około 40 minut. Ja podałam moje kotleciki z ryżem
ale można zrobić z nich wegańskie hamburgery.
Ale świetny pomysł, muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo pycha ;)
Usuńbardzo fajne połaczenie składników i pysznie doprawione :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne ;) pozdrawiam
Usuń