środa, 12 października 2016

Kotlet z batata i fasoli

Tym razem dla odmiany kotlety bez mięsa :) ale za to bardzo smaczne i mega zdrowe :) dzieciaki je uwielbiają chyba nawet bardziej niż dorośli ;)  




  
Składniki:

  • 1 batat
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • puszka białej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 papryczki chili (w wersji dla dorosłych) 
  • Odrobina oleju do posmarowania kotlecików 

Fasolkę zmiksować razem z olejem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, cebulą, czosnkiem, imbirem oraz wszystkimi przyprawami. Do gotowej masy dodać płatki, ziarna słonecznika i sezam. Zamieszać i dodać batat (obranego i potartego na drobnych oczkach). Formować zgrabne kotleciki , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować delikatnie olejem Polskim, posypać odrobiną sezamu. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 stopni C) przez około 40 minut. Ja podałam moje kotleciki z ryżem ale można zrobić z nich wegańskie hamburgery. 

4 komentarze: