środa, 12 października 2016

Gulasz z grzybami

Idealny gulasz z dominującym smakiem grzybów. Sezon grzybowy w pełni wiec nie ma co czekac tylko zabierac się za gotowanie. Do przepisu uzyłam Mąki Szymanowkiej Ekologicznej oraz Oleju Polskiego. 






Składniki:


  • 1 kg łopatki pokrojonej w duzą kostkę
  • 2 średnie cebulę pokrojone w kostkę
  • 400-500 gr świerzych grzybów leśnych pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 świeże pomidory
  • 3 łyzki Oleju Polskiego Rzepakowego
  • 1/2 łyzki Mąki Szymanowskiej Ekologicznej 
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta ostrej papryki\
  • sól
  • pieprz
Na patelni rozgrzać Olej Polski Rzepakowy wrzucić na to cebulkę oraz przyprawy, lekko podsmazyc dodac czosnek i smazyc 2-3 minutki. Zdjąć wszystko z patelni a na pozostałym tłuszczu przesmazyc mięso (delikatnie doprawione solą i pieprzem) az do zrumienienia. Następnie dodac grzyby, cebulę, pomidory (obrane, bez pestek) podlać delikatnie wrzącą wodą - do przykrycia mięsa i gotować przez około godzinę (az mięso będzie miękkie) na koniec zagęszczamy gulasz Mąką Szymanowską z odrobiną wody.

1 komentarz:

  1. Idealny przepis na taką pogodę...z chęcią wypróbuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń