Deser delikatny i nieco ekskluzywny. Owoce zatopione w winnej galaretce to znakomita propozycja dla koneserów wina. Ja proponuje wino MONTE SANTI ORIGINAL, które jest doskonałe do deserów, kusi świeżym, owocowym bukietem.
Składniki:
- 250 ml czerwonego wina MONTE SANTI ORIGINAL
- 4 łyżki wody
- 20 g żelatyny
- 20 g cukru
- 250 gr malin
Wino wlać do rondelka, dodać wodę i cukier, zagotować. Po 3 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę, którą prędzej rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie wymieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, po czym dodac maliny (lub innych świeżych owoców) i wstawić do lodówki do całkowitego zesztywnienia galaretki.
Świetny pomysł na lato: ) Robiłam kiedyś winną galaretkę i pamiętam, że miała cudowny zapach i całkiem przyjemny smak. Wykorzystałam wino wytrawne, dodałam też żurawinę i przyprawy. Galaretka świetnie komponowała się z kozim serem i pieczenią, ale to zdecydowanie wersja na zimę. Ta kojarzy mi się z latem, zwłaszcza jeśli dodamy ulubione świeże owoce sezonowe. Chętnie wypróbuję, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak to zdecydowanie pomysł na letni deser ;) ale Twoj tez brzmi świetnie chętnie zrobię zimową porą :) narazie cieszmy sie latem :) pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Ja zawsze galaretkę robiłam normalnie i wrzucałam ją razem z owocami. Wypróbuję ten przepis jak tylko kupię wino :) Wolę nie eksperymentować z własnym ;)
OdpowiedzUsuńKup winko jak najszybciej ;) pozdrawiam
UsuńTakie galaretki są świetne, skuszę się i sama zdobię :) Pozdrawiam z Mawi! :)
OdpowiedzUsuń