piątek, 11 marca 2016

Sernik delicja

Idealnie kremowa masa serowa, aksamitny budyń z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz polewą czekoladową. Pierwszy kęs przywodzi na myśl smak ulubionych ciasteczek. Ten sernik to idealna propozycja na Świąteczny stół. Przepraszam za zdjęcia ale nie zdążyłam zrobić lepszych :)




Składniki na spód:
  • 300 gr ciasteczek czekoladowych
  • 60 gr masła
Ciasteczka zmiksować na jednolitą masę razem z masłem. Blaszkę o wymiarach 22 x 32 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić dno formy masą ciasteczkową, blachę włozyc do lodówki. 


Składniki na budyń: 
  • 5 jajek
  • 4 żółtka
  • 160 gr masła
  • 180 gr drobnego cukru
  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • starta skórka z 2 pomarańczy
W  garnku roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Naczynie postawic nad większym garnkiem z gotującą się wodą, podgrzewać, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się masła i otrzymania budyniu o gładkiej i gęstej konsystencji. Gotową masę przełozyc do słoika i schować do lodówki na całą noc.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu zmielonego (ja uzyłam gotowego z Piątnicy)
  • 6 jajek
  • 250 gr serka mascarpone
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 250 gr drobnego cukru

Jajka zmiksować dodac wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia (nie za długo). Na gotową masę ciasteczkową przelać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni C, góra - dół, przez około 50 minut.  Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po czym wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyłozyc budyń, wyrównać.

Składniki na polewę:
  • 125 gr masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki kakao
  • 2–3 łyżki wrzątku
 Rozpuścić w rondelku masło, dodac cukier puder, a kiedy już cukier się rozpuści, to zdjąć z ognia i dodac kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszać. Przestudzić i wylać na sernik. Sernik włozyc na kilka godzin do lodówki. 

2 komentarze: