środa, 9 marca 2016

Pierś z kurczaka Hasselbacka :)

Na pewno każdy z Was,  choć  raz próbował ziemniaczków nacinanych a czy próbowaliście kiedyś zrobić w taki sposób mięso? Gwarantuje wam wspaniałe doznania;) 




Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka plasterków boczku wędzonego (wszystko zalezy ile będzie nacięć) 
  • tyle samo pół plasterków cebuli co boczku
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona 
  • 1/2 łyżeczki miodu
Pierś nacinamy ostrym nozem w odstępach około 8 mm-1 cm (ale nie do konca, nie  wolno przeciąć piersi). Mięso nacieramy przyprawami (ostrożnie z solą-boczek jest słony). W kazdą szparkę wkładamy plaster boczku oraz cebulę. Pierś polewamy miodem. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-190 stopni C) pieczemy  około 30-40 minut (wszystko zalezy jak duza jest sztuka mięsa) mozna pod koniec pieczenia włączyć funkcje grill. 


1 komentarz:

  1. Świetny wpis!
    Zapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)

    OdpowiedzUsuń