poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pasztet z żurawiną

 Kolejna odsłona pysznego pasztetu! Tym razem z żurawiną. 

Wesołych Świąt :)


Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej 
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 200 gr boczku surowego wędzonego
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 duze cebule
  • 400 gr wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • mleko do wymoczenia wątróbki
  • 2 garści żurawiny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta 
  • masło
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • olej
Mięso opłukać, marchewkę i seler obrac. Łopatkę, boczek surowy i wędzony, marchewki i seler włozyc do garnka zalać 3 litrami wody. Posolić dodac ziele i liście laurowe. Gotować na małym ogniu az mięso będzie miękkie. Oczyszczona i opłukana wątróbkę zamoczyć na pol godziny w mleku. Następnie podsmazyc z obrana i posiekana cebula na 2 łyzkach oleju. Przestudzone mięso, wątróbkę i warzywa (marchewki i seler) zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuścić przez maszynkę dobrze odcisnieta kajzerkę. Powstała masę wyrobic razem z jajkami, doprawić solą, pieprzem, suszonym majerankiem dolac 1/3 szklanki wywaru (w którym się gotowało mięso) . Zurawinę dodac do masy. Jeszcze raz starannie wymieszać. Przygotować sobie keksówki (około 20x7 cm) wysmarować je masłem i posypać bulka tartą. Wyłozyc naszą masę do foremek, wyrownac wierzch. Kazdy pasztet polac 3 łyzkami wywaru i posypać równo bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st C przez około godzinę. 

2 komentarze:

  1. Świetny, w sklepie nigdy takiego nie będzie. Może znajdę kiedyś czas na zrobienie takiego pasztetu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety takiego w sklepie nie znajdziemy ;) wiadomo homemade zawsze lepszy :) pozdrawiam

      Usuń