Podobno co się zamieści w internecie to juz nigdy nie przepadnie ;) oby tak było, taki doskonały smakołyk musi byc zapamiętany na zawszę!!! Przedstawiam Państwu najlepszy pasztet na swiecie!!! Poezja!!!
Składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg surowego boczku
- 200 gr boczku surowego wędzonego
- 2 średnie marchewki
- 1/2 selera
- 2 duze cebule
- 400 gr wątróbki drobiowej
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- mleko do wymoczenia wątróbki
- 2 garści grzybów suszonych
- 500 gr grzybów leśnych lub 500 gr pieczarek brunatnych
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- majeranek
- bułka tarta
- masło
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- olej
Mięso opłukać, marchewkę i seler obrac. Łopatkę, boczek surowy i wędzony, marchewki i seler włozyc do garnka zalać 3 litrami wody. Posolić dodac ziele i liście laurowe. Gotować na małym ogniu az mięso będzie miękkie. Oczyszczona i opłukana wątróbkę zamoczyć na pol godziny w mleku. Następnie podsmazyc z obrana i posiekana cebula na 2 łyzkach oleju. Grzyby zamoczyc w 150 ml wrzątku i odstwaic. Pieczarki (grzyby) oczyscic, pokroić w talarki i podsmazyc na łyżce masla, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Przestudzone mięso, wątróbkę, grzyby (wody nie wylewaj) i warzywa (marchewki i seler) zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuścić przez maszynkę dobrze odcisnieta kajzerkę. Powstała masę wyrobic razem z jajkami, wodą z suszonych grzybów (zostaw 4 łyki wody), doprawić solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Pieczarki dodc do masy. Jeszcze raz starannie wymieszać. Przygotować sobie keksówki (około 20x7 cm) wysmarować je masłem i posypać bulka tartą. Wyłozyc naszą masę do foremek, wyrownac wierzch. Kazdy pasztet polac 2 łyzkami wody z grzybów i posypać równo bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st C przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz