Idealnie kremowa masa serowa, aksamitny budyń z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz polewą czekoladową. Pierwszy kęs przywodzi na myśl smak ulubionych ciasteczek. Ten sernik to idealna propozycja na Świąteczny stół. Przepraszam za zdjęcia ale nie zdążyłam zrobić lepszych :)
Składniki na spód:
- 300 gr ciasteczek czekoladowych
- 60 gr masła
Ciasteczka zmiksować na jednolitą masę razem z masłem. Blaszkę o wymiarach 22 x 32 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić dno formy masą ciasteczkową, blachę włozyc do lodówki.
Składniki na budyń:
- 5 jajek
- 4 żółtka
- 160 gr masła
- 180 gr drobnego cukru
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- starta skórka z 2 pomarańczy
W garnku roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Naczynie postawic nad większym garnkiem z gotującą się wodą, podgrzewać, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się masła i otrzymania budyniu o gładkiej i gęstej konsystencji. Gotową masę przełozyc do słoika i schować do lodówki na całą noc.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu zmielonego (ja uzyłam gotowego z Piątnicy)
- 6 jajek
- 250 gr serka mascarpone
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 250 gr drobnego cukru
Jajka zmiksować dodac wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia (nie za długo). Na gotową masę ciasteczkową przelać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni C, góra - dół, przez około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po czym wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyłozyc budyń, wyrównać.
Składniki na polewę:
- 125 gr masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 4 łyżki kakao
- 2–3 łyżki wrzątku
Rozpuścić w rondelku masło, dodac cukier puder, a kiedy już cukier się rozpuści, to zdjąć z ognia i dodac kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszać. Przestudzić i wylać na sernik. Sernik włozyc na kilka godzin do lodówki.
w jakiej blaszce pieczony był sernik?
OdpowiedzUsuńUzyłam blaszki o wymiarach 22 x 32 cm :)
Usuń