piątek, 26 lipca 2013

Puree ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem

Aby trochę urozmaicić obiad można zwykłe ziemniaki zamienić w puree ziemniaczane. Ale nie takie zwykłe pure moje jest wzbogacone w wędzony boczek i szczypiorek, oczywiście nie zapomniałam o dodaniu śmietanki i masła :) A tak na marginesie u mnie w domu takie ziemniaki nazywa się dukanymi ;) 



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego
  • 20 g masła
  • 60 ml śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • 1 łyżka posiekanego koperku (można dać suszony)
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli. Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem razem z masłem i śmietaną. Następnie dodać  boczek, koperek i szczypiorek. W razie konieczności doprawić solą. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać :)
PS zamiast szczypiorku można użyć cebuli, którą należy bardzo drobno posiekać i podsmażyć razem z boczkiem.

1 komentarz:

  1. to jest coś dla mnie ;-) połączenie idealne!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń