niedziela, 21 lipca 2013

Sos alla puttanesca

Przepis na włoską klasykę z małymi zmianami, ja pokochałam ten sos. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i ogromnie łatwy. 


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 80 g czarnych oliwek z zalewy pokrojonych w połówki 
  • 500 g passaty pomidorowej 
  • 1 chili posiekane 
  • sól,pieprz, cukier
  • oliwa do smażenia
  • cebula pokrojona bardzo drobno
Na gorącą oliwę z oliwek dajemy cebulę szklimy ją dodajemy czosnek, papryczkę i oliwki. Chwilkę smażymy. Dodajemy passate. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Gotujemy jakiś czas. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia. Sos jest gotowy. Podajemy z makaronem.

1 komentarz:

  1. świetnie by pasował taki sosik do makaronu z fasolki mung :) wylorzystam w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń