poniedziałek, 15 lipca 2013

Domowy makaron z pietruszką

Uwielbiam domowe makarony, od razu przypomina mi się niedzielny obiad. Tak naprawdę nie ma przy tym aż tak dużo roboty. 




Składniki :
  • 2 szklanki mąki + podsypka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • ciepła woda tyle ile mąka wypiję 
  • sól
Na stolnicę wysypujemy mąkę w formę kopczyka, na środku którego robimy wgłębienie.Wbijamy jajka, dodajemy olej, wsypujemy sól i natkę na koniec dodajemy (jeżeli to konieczne)wodę.
Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.  Wałkujemy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto będzie niezwykle cieniutkie ok. 1/2 mm, elastyczne i  gładkie. Nasz rozwałkowany placek podsypujemy mąką i zwijamy w rulon który kroimy w cieniutkie paski. Każdy pasek starannie rozwijamy i odkładamy na stolnice podsypaną mąką i zostawiamy na chwilę żeby nasz makaron przeschł. Gotujemy w osolonym wrzątki około 5 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz