Uwielbiam domowe makarony, od razu przypomina mi się niedzielny obiad. Tak naprawdę nie ma przy tym aż tak dużo roboty.
Składniki :
- 2 szklanki mąki + podsypka
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- ciepła woda tyle ile mąka wypiję
- sól
Na stolnicę wysypujemy mąkę w formę kopczyka, na środku którego robimy wgłębienie.Wbijamy jajka, dodajemy olej, wsypujemy sól i natkę na koniec dodajemy (jeżeli to konieczne)wodę.
Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Wałkujemy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto będzie niezwykle cieniutkie ok. 1/2 mm, elastyczne i gładkie. Nasz rozwałkowany placek podsypujemy mąką i zwijamy w rulon który kroimy w cieniutkie paski. Każdy pasek starannie rozwijamy i odkładamy na stolnice podsypaną mąką i zostawiamy na chwilę żeby nasz makaron przeschł. Gotujemy w osolonym wrzątki około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz