środa, 8 maja 2013

Roladki z kurczaka ze śliwkami i boczkiem

Znakomita propozycja na niedzielny obiad, bardzo łatwa w przygotowaniu a zarazem wykwintna i smaczna. 





Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 bardzo cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 50 gr śliwek wędzonych
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
Piersi przekrajamy tak żeby powstały nam 4 filety, następnie rozbijamy je tłuczkiem (delikatnie).
Przyprawiamy je z każdej strony. Na każdym filecie rozłożyć plaster boczku i kilka śliwek po czym zwinąć w roladkę. Jeśli roladki będą się otwierać - użyć wykałaczek. Następnie każdą roladę zawinąć w boczek. Obsmażyć na odrobinie oleju. Po czym włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w rozgrzanym piekarniku (200 stopni C) przez około 30 minut. 

4 komentarze:

  1. Ze śliwka jeszcze nie jadłam, ale wydaje mi się ze to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuja sioe swietnie :) Idealne jako główne danie lub szybka przystawka. Wszystko do kuchni bym przeniosla amajac mozliwosc zrobienia tego na grillu w mieszkaniu ;]

    OdpowiedzUsuń