poniedziałek, 13 maja 2013

Marynowane pałeczki z piekła rodem

Kolejna porcja kurczaka, bardzo aromatyczne i piekielnie ostre pałeczki. 



Składniki:
  • 8 pałeczek z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól (ostrożnie bo sos sojowy jest ostry)
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 papryczka chili-drobno poszatkowana (ja nie dawałam pestek-ale można ich użyć)
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie połączyć i natrzeć pałeczki z każdej strony. Tak przygotowane mięsko wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyć do woreczka do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 50 minut +  około 10 minut w temperaturze 220 stopni bez woreczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz