środa, 15 maja 2013

Pierożki pielmieni

Czyli syberyjska odmiana pierogów z mięsem, jeżeli ktoś ich jeszcze nie próbował to serdecznie polecam! Moja wersja na pewno Wam zasmakuję. 






Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina ciepłej wody (zależy ile mąka "wypiję")
Składniki na ciasto bardzo dokładnie zagnieść i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. 


Składniki na farsz:
  • 350 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pół szklanki rosołu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wyrobić. Nie gotować!

 Lepić pierogi wycinając ciasto bardzo małą szklaneczką, ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli (od 8-10 minut).
Ja moje pierożki polałam masełkiem z dodatkiem cebulki i bułki tartej.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ,wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Probowalam raz, w restauracji, i bylam zachwycona. Jestem pewna, ze domowe sa jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń