Czyli syberyjska odmiana pierogów z mięsem, jeżeli ktoś ich jeszcze nie próbował to serdecznie polecam! Moja wersja na pewno Wam zasmakuję.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- odrobina ciepłej wody (zależy ile mąka "wypiję")
Składniki na ciasto bardzo dokładnie zagnieść i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Składniki na farsz:
- 350 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżka natki pietruszki
- pół szklanki rosołu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki na farsz dokładnie wyrobić. Nie gotować!
Lepić pierogi wycinając ciasto bardzo małą szklaneczką, ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli (od 8-10 minut).
Ja moje pierożki polałam masełkiem z dodatkiem cebulki i bułki tartej.
Lepić pierogi wycinając ciasto bardzo małą szklaneczką, ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli (od 8-10 minut).
Ja moje pierożki polałam masełkiem z dodatkiem cebulki i bułki tartej.
Uwielbiam ,wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie zapowiadają :))
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Probowalam raz, w restauracji, i bylam zachwycona. Jestem pewna, ze domowe sa jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń