poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Tarta cytrynowa Honoratki

Kolejne popisowe danie Honoraty, a raczej pyszna tarta. 





Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kaszy manny do wysypania blachy

Składniki na masę cytrynową:


  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 200 ml śmietany 30% lub najlepiej 36%
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • Sok z 2 lub 3 cytryn (ok. pół szklanki)
Składniki na kandyzowaną cytrynę:

  • 1 cytryna
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl cukru
Ze składników podanych na SPÓD należy zagnieść ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj MASĘ CYTRYNOWĄ: do miski wbij jajka w całości, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko.

Tortownicę o średnicy ok 24 cm wysmaruj masłem, wysyp kaszą manną i wylep ciastem do połowy jej wysokości. Z kawałeczka ciasta można również wykonać jakąś ozdobę, którą udekorujemy wierzch ciasta.  Po dziurkuj ciasto widelcem. Dobrze jest położyć na ciasto pergamin i wsypać na niego fasolę. Wtedy ciasto podczas pieczenia nie będzie rosło w górę. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp 200⁰C przez 20 minut. Po upieczeniu usuwamy papier i fasolę. Napełniamy ciasto masą cytrynową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut , ale tym razem musimy zmniejszyć temperaturę na 180⁰C. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce.

KANDYZOWANA CYTRYNA:
Zagotuj cukier z wodą. Gdy syrop trochę zgęstnieje, wrzuć do niego pokrojona w cienkie plasterki cytrynę. Gotuj około 10 minut.
Przed podaniem udekoruj ciasto kandyzowaną cytryną i posyp cukrem pudrem.

2 komentarze: