sobota, 27 kwietnia 2013

Tagliatelle w warzywno-śmietanowym sosie z soczystą piersią.

Wiem, że długa nazwa ale to dlatego żeby Was zachęcić do spróbowania. Bo naprawdę warto. Makaron bardzo pyszny a piersi piersi są niesamowicie soczyste. Oczywiście nie trzeba tych dań robić razem ale myślę, że naprawdę zgrany z nich duet. 



Składniki na makaron:
  • makaron Tagliatelle (1/2 opakowania)
  • szklanka śmietany słodkiej
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kostka rosołowa o smaku pieczarkowym z masełkiem 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej
  • czerwona cebula
Składnik na piersi z kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • 1 cebula
Warzywa obieramy. Następnie kroimy je w bardzo cienkie paseczki (robimy warzywne tagliatelle), cebule w piórka i podsmażamy na oleju zaczynając od marchewki i cebuli pod koniec smażenia dodajemy cukinie. Podlewamy wszystko śmietaną dodajemy kostkę pieczarkową, sól, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. 

Piersi kroimy w cienkie plasterki, polewamy oliwą i dodajemy wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (jeżeli to możliwe). Cebule kroimy w talarki. Na rozgrzanej patelni kładziemy nasze piersi i smażymy przez kilka minut następnie dodajemy cebulę i smażymy dalej do miękkości mięsa.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz