poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kurczak w pomarańczach

Jak sama nazwa wskazuję jest to pyszne i soczyste mięsko z delikatna nutą pomarańczową. 





Składniki:
  • oprawiony kurczak (około 1.5 kg)
  •  słodka papryka
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyk
  • 1 łyżka majeranku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 kawałki pomarańczy (ćwiarteczki)
  • 1 jabłko pokrojone na cząstki
  • 4-5 plastrów pomarańczy lub mandarynki
  • 1 obrana i pokrojona w słupki  marchewka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 3 łyżki masła
Kurczaka przyprawiamy w środku solą i pieprzem. Następnie wkładamy do środka 2 kawałki pomarańczy, marchewkę i jabłko. Następnie bardzo delikatnie robimy palcami miejsce między skórą a piersiami i wlewamy tam sok z pomarańczy (trochę wyleci) i rozkładamy plastry pomarańczy lub mandarynki i dajemy równomiernie łyżkę masła z solą. Kurczaka spinamy wykałaczkami. Posypujemy dokładnie  z każdej strony pozostałymi przyprawami (sól,pieprz cytrynowy,papryka w proszku,majeranek,lubczyk). Na kurczaka dajemy jeszcze łyżkę masła.Wkładamy go do woreczka do pieczenia i szczelnie zamykamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w tej temperaturze 1 godzinę i 20 minut po tym czasie rozpinamy woreczek dajemy ostatnia łyżkę masła i zwiększamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy jeszcze 10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz