Kolejne popisowe danie Honoraty, a raczej pyszna tarta.
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kaszy manny do wysypania blachy
Składniki na masę cytrynową:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany 30% lub najlepiej 36%
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- Skórka otarta z 2 cytryn
- Sok z 2 lub 3 cytryn (ok. pół szklanki)
- 1 cytryna
- 1 szkl wody
- 1 szkl cukru
Przygotuj MASĘ CYTRYNOWĄ: do miski wbij jajka w całości, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko.
Tortownicę o średnicy ok 24 cm wysmaruj masłem, wysyp kaszą manną i wylep ciastem do połowy jej wysokości. Z kawałeczka ciasta można również wykonać jakąś ozdobę, którą udekorujemy wierzch ciasta. Po dziurkuj ciasto widelcem. Dobrze jest położyć na ciasto pergamin i wsypać na niego fasolę. Wtedy ciasto podczas pieczenia nie będzie rosło w górę. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp 200⁰C przez 20 minut. Po upieczeniu usuwamy papier i fasolę. Napełniamy ciasto masą cytrynową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut , ale tym razem musimy zmniejszyć temperaturę na 180⁰C. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce.
KANDYZOWANA CYTRYNA:
Zagotuj cukier z wodą. Gdy syrop trochę zgęstnieje, wrzuć do niego pokrojona w cienkie plasterki cytrynę. Gotuj około 10 minut.
Przed podaniem udekoruj ciasto kandyzowaną cytryną i posyp cukrem pudrem.
Mmm, wygląda cudownie :) Uwielbiam cytrynowe smaki na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuję :)
Usuń