niedziela, 19 sierpnia 2012

Sałatka spontaniczna

Bardzo spontanicznie zrobiona sałatka i o dziwo wyszła bardzo smaczna i treściwa. Polecam dla znudzonych zwykłymi sałatkami typu greckiego 








Składniki na sos: 
  • - 3 łyżki  soku z cytryny
  • - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • - sól, pieprz

Przygotowanie:
 Sok z cytryny dokładnie wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Powoli wlewać oliwę cały czas mieszając, ubijając trzepaczką. Ewentualnie jeszcze raz przyprawić do smaku.  

Składniki na sałatkę: 
  • 3 truskawki
  • 20 plasterków podsmażonego boczku wędzonego
  • 20 szparagów
  • 2-3 garści szpinaku (można użyć dowolnej sałaty)
  • 3 pomidory
  • pół kostki sera fety
Wykonanie:
Szpinak, bądź sałatę dokładnie umyć i oczyścić "poszarpać" do miseczki,(ze szparagów użyłam tylko główki obgotowałam je w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 8 minut) dorzucić do miseczki, truskawki pokroić w cienkie plasterki, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę (średnią), dorzucić do wszystkiego obsmażony boczek, polać sosem i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać wszystko pokrojoną fetą. Smacznego!

3 komentarze:

  1. takie spontaniczne potrawy zazwyczaj są najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za apetyczna spontaniczność!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dziś spontanicznie znaczy pysznie bo tak jest u Ciebie, ja jednak zamiast feta wolę ser typu Bałkańskiego(np.z lidla), jest mniej słony.

    OdpowiedzUsuń