Jedno z moich ulubionych dań, pyszne kruchutkie zrazy a do tego ten niesamowicie smaczny sos pycha....
Składniki na około 8 średnich zrazów:
- około 1/2 kg polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki musztardy miodowej
- sól
- pieprz
- cebula
- około 2 średnie ogórki kiszone
- około 15 dag boczku wędzonego
- 8 wykałaczek
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju
- woda wrząca
- rosołek mięsny (opcjonalnie)
Mięso porcjujemy na 8 średnich kawałków, rozbijamy bardzo cieńko, posypujemy pieprzem i solą z każdej strony. Przygotowujemy sobie farsz: kroimy cebule w piórka, boczek i ogórki w paseczki.
Każdego kotleta smarujemy z jednej strony musztardą na to kładziemy po dwa paseczki boczku,cebulki i ogórka. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Podsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju pod koniec wrzucamy 2 rozgniecione ząbki czosnku, smażymy jeszcze chwilkę. Następnie zalewamy wszystko wrzącą wodą dusimy pod przykryciem około 1 godziny, doprawiamy sos solą,pieprzem i ewentualnie rosołkiem. Można zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz