Bardzo spontanicznie zrobiona sałatka i o dziwo wyszła bardzo smaczna i treściwa. Polecam dla znudzonych zwykłymi sałatkami typu greckiego
Składniki na sos:
- - 3 łyżki soku z cytryny
- - 6 łyżek oliwy z oliwek
- - sól, pieprz
Przygotowanie:
Sok z cytryny dokładnie wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Powoli wlewać oliwę cały czas mieszając, ubijając trzepaczką. Ewentualnie jeszcze raz przyprawić do smaku.
Składniki na sałatkę:
- 3 truskawki
- 20 plasterków podsmażonego boczku wędzonego
- 20 szparagów
- 2-3 garści szpinaku (można użyć dowolnej sałaty)
- 3 pomidory
- pół kostki sera fety
Wykonanie:
Szpinak, bądź sałatę dokładnie umyć i oczyścić "poszarpać" do miseczki,(ze szparagów użyłam tylko główki obgotowałam je w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 8 minut) dorzucić do miseczki, truskawki pokroić w cienkie plasterki, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę (średnią), dorzucić do wszystkiego obsmażony boczek, polać sosem i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać wszystko pokrojoną fetą. Smacznego!
takie spontaniczne potrawy zazwyczaj są najlepsze!:)
OdpowiedzUsuńCo za apetyczna spontaniczność!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Od dziś spontanicznie znaczy pysznie bo tak jest u Ciebie, ja jednak zamiast feta wolę ser typu Bałkańskiego(np.z lidla), jest mniej słony.
OdpowiedzUsuń