Bardzo spontanicznie zrobiona sałatka i o dziwo wyszła bardzo smaczna i treściwa. Polecam dla znudzonych zwykłymi sałatkami typu greckiego
Składniki na sos: 
- - 3 łyżki soku z cytryny
 - - 6 łyżek oliwy z oliwek
 - - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
 Sok z cytryny dokładnie wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Powoli wlewać oliwę cały czas mieszając, ubijając trzepaczką. Ewentualnie jeszcze raz przyprawić do smaku.  
Składniki na sałatkę: 
- 3 truskawki
 - 20 plasterków podsmażonego boczku wędzonego
 - 20 szparagów
 - 2-3 garści szpinaku (można użyć dowolnej sałaty)
 - 3 pomidory
 - pół kostki sera fety
 
Wykonanie:
Szpinak, bądź sałatę dokładnie umyć i oczyścić "poszarpać" do miseczki,(ze szparagów użyłam tylko główki obgotowałam je w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 8 minut) dorzucić do miseczki, truskawki pokroić w cienkie plasterki, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę (średnią), dorzucić do wszystkiego obsmażony boczek, polać sosem i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać wszystko pokrojoną fetą. Smacznego!



takie spontaniczne potrawy zazwyczaj są najlepsze!:)
OdpowiedzUsuńCo za apetyczna spontaniczność!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Od dziś spontanicznie znaczy pysznie bo tak jest u Ciebie, ja jednak zamiast feta wolę ser typu Bałkańskiego(np.z lidla), jest mniej słony.
OdpowiedzUsuń