Wszystkie przyprawy w tym przepisie idealnie ze sobą współgrają. Tego kurczaka je się z ogromną przyjemnością.
Składniki:
- kurczak około 2kg
- 1 cytryna
Składniki na solankę:
- garść ziarenek pieprzu
- 6 ząbków czosnku
- 150 gr soli
- 150 g brązowego cukru
- 10 liści laurowych
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1,5 l wody
Solankę wymieszać i zagotować. Wystudzić i włożyć całego oprawionego kurczaka. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
Składniki na mieszankę jerk:
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki mielonego tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Kurczaka wyjąć z solanki, opłukać pod wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha. Następnie natrzeć porządnie kurczaka z każdej strony, w środku, można nawet trochę sypnąć pod skórę. Do środka włożyć 2 połówki cytryny. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Na blaszce położyć kurczaka na plecach, piec bez przykrycia około 35 minut a po tym czasie przykryć naczynie folia aluminiową i piec dalej przez godzinę.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Na blaszce położyć kurczaka na plecach, piec bez przykrycia około 35 minut a po tym czasie przykryć naczynie folia aluminiową i piec dalej przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz