poniedziałek, 14 listopada 2016

Kurczak Jerk dobrze doprawiony

Wszystkie przyprawy w tym przepisie idealnie ze sobą współgrają. Tego kurczaka je się z ogromną przyjemnością.  



Składniki:

  • kurczak około 2kg
  • 1 cytryna


Składniki na solankę: 

  • garść ziarenek pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 gr soli
  • 150 g brązowego cukru
  • 10 liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1,5 l  wody
Solankę wymieszać i zagotować. Wystudzić i włożyć całego oprawionego kurczaka. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.


Składniki na mieszankę jerk:

  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Kurczaka wyjąć z solanki, opłukać pod wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha. Następnie natrzeć porządnie kurczaka z każdej strony, w środku, można nawet trochę sypnąć pod skórę. Do środka włożyć 2 połówki cytryny. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Na blaszce położyć kurczaka na plecach, piec bez przykrycia około 35 minut a po tym czasie przykryć naczynie folia aluminiową i piec dalej przez godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz