Na Święta nie może zabraknąć domku z piernika, bo co to by były za Święta ;) a przy pieczeniu domku rozchodzą się niesamowite aromaty u mnie co roku ten sam przepis, tylko przystrojenie inne :) Pieczenie takiego domku to super zabawa :) warto podarować komuś taki piękny prezent. Przepis bierze udział w konkursie Kulinarny Blog Roku 2016
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 7 łyżek płynnego miodu
- 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 gr przyprawy do piernika
- łyżka kakao
Przy wykonywaniu Chatki z piernika jest potrzebny szablon, który trzeba wyciąć i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do mojej chatki wykonane zostały następujące szablony: Dach 10 cm na 15 cm; Ściana boczna z oknem 13 cm na 7 cm (w tej ścianie należy wyciąć okienka), Przód i tył chatki 11 cm na 16 cm (w najwyższym punkcie) i 7 cm (przy ścianie), Podstawa 20 cm na 18 cm.
Do garnuszka wkładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Dokładnie wymieszać suche składniki. Dodać przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta masa. W razie konieczności dodać mąki lub miodu. Masę piernikową wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy wszystkie elementy domku jaki i dodatkowe pierniczki do ozdoby (ja w okienka włożyłam pokruszone landrynki dzięki temu powstały szybki). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Do garnuszka wkładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Dokładnie wymieszać suche składniki. Dodać przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta masa. W razie konieczności dodać mąki lub miodu. Masę piernikową wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy wszystkie elementy domku jaki i dodatkowe pierniczki do ozdoby (ja w okienka włożyłam pokruszone landrynki dzięki temu powstały szybki). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Lukier do dekoracji:
- 1 białko
- ponad szklanka cukru pudru
Białka utrzeć razem z cukrem na gładki lukier (musi być bardzo gęsty)
Czas na sklejanie domku, trzeba przy tym trochę cierpliwości :) Oczywiście jako kleju używamy lukru. Na sam koniec zostaje najlepsze, dekoracja to już pozostawiam waszej inwencji twórczej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz