poniedziałek, 7 września 2015

Cebulowe udka z kurczaka

To danie na pewno każdemu zasmakuję. Rozpływające się w ustach mięsko, bardzo aromatyczne a powstały sos jest idealny do polania ziemniaczków czy ryżu. Idealne na niedzielny obiad!!! 




Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki plus odrobina do posypania na sam koniec
  • ostra papryka według uznania
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju plus 
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Mięso oczyścić i ponakłuwać ostrym nozem. Jedną duzą cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Do powstałej papki dodać przyprawy, olej oraz miód. Udka natrzeć dodatków solą i pieprzem oraz powstałą marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Pozostałe cebule pokroi w talarki. Mięso ułożyć do naczynia, przykry i piec w rozgrzanym piekarniku - 180 stopni C przez 1 i 15 minut - po godzinie dodać cebulowe talarki a po podanym czasie odkryć naczynie, posypać mięsko dodatkową papryką w proszku i  zwiększyć temperaturę do 200 stopni  piec jeszcze przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz