Wspaniałe i bardzo aromatyczne piersi z kurczaka pod pieczarkami i żółtym serem. Danie godne polecenia.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyzki majonezu
- sól
- pieprz
- oregano
- cebula
- 300 gr pieczarek
- papryka ostra w proszku
- 150 gr żółtego sera potartego
- 1 łyzka masła
- natka pietruszki
Piersi oczyści i podzieli na mniejsze płaty, mozna delikatnie rozbić. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, oregano. Odstawic na kilka godzin. Pieczarki oczyścić i posiekać drobno, cebule pokroić w małą kostkę, przesmazyc na maśle, doprawić solą i pieprzem. Następnie kazdy kawałek mięsa obsmazyc na patelni najlepiej grillowej. Usmażone piersi kładziemy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Smarujemy majonezem, kładziemy porcję pieczarek oraz sera. Pieczemy w piekarniku pod grillem (moze byc opcja góra-dół) przez 15 minut. Na koniec posypujemy nasze mięsko natką pietruszki.
To danie robię dość często i faktycznie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
OdpowiedzUsuń