Znakomita propozycja na niedzielny bądź świąteczny obiad. Kurczak doskonale upieczony, soczysty, pełen smaku i aromatu. Podałam do niego surówkę i mus z selera.
Składniki:
- kurczak o wadzę około 1,5 kg
- 1,5 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki musztardy ostrej
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- 1/2 cebuli
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć ponakłuwaną, wyszorowaną cytrynę i 1/2 cebuli, spiąć otwór wykałaczkami. Majonez, musztardę i miód wymieszać i wysmarować dokładnie kurczaka. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Na blaszce położyć kurczaka na plecach, piec bez przykrycia około 25 minut a po tym czasie przykryć naczynie folia aluminiową i piec dalej przez godzinę.
Wspaniały przepis, kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj bo warto! :) pozdrawiam
Usuń