niedziela, 22 marca 2015

Pieczony kurczak majonezowo-musztardowo-miodowy

Znakomita propozycja na niedzielny bądź świąteczny obiad. Kurczak doskonale upieczony, soczysty, pełen smaku i aromatu. Podałam do niego surówkę i mus z selera. 




Składniki:

  • kurczak o wadzę około 1,5 kg
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy ostrej
  • 1 łyżka miodu
  • sól 
  • pieprz
  • 1 cytryna 
  • 1/2 cebuli
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć ponakłuwaną, wyszorowaną cytrynę i 1/2 cebuli, spiąć otwór wykałaczkami. Majonez, musztardę i miód wymieszać i wysmarować dokładnie kurczaka. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Na blaszce położyć kurczaka na plecach, piec bez przykrycia około 25 minut a po tym czasie przykryć naczynie folia aluminiową i piec dalej przez godzinę. 



2 komentarze: