O to wspaniały przepis na pyszny pasztet, może komuś się przyda na zbliżającą się Wielkanoc. Dodaję dodatkowo pod TYM LINKIEM kilka propozycji na zbliżające się święta.
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki)
- 1/2 kg surowego boczku
- 250 gr wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 1 kajzerka
- mleko
- 1/2 selera
- olej
- garść śliwek wędzonych
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- majeranek
- bułka tarta
- odrobina masła
Mięso, boczek, marchewkę i seler (obrane) gotujemy do miękkości ze sporą szczyptą soli. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy na odrobinie oleju z poszatkowaną cebulą. Przestudzoną wątróbkę, mięso i warzywa zmielić w maszynce (2x). Pod koniec dodac namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą). Naszą powstałą masę wyrobić z jajkami, doprawić do smaku sola, pieprzem, majerankiem na sam koniec dodać pokrojone Śliwki. Formę keksówke posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wyłożyć naszą gotowa masę i zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez około 1 godzinę aż pasztet się zrumieni.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPasztet jest super! U Nas zniknął w 2 dni :) - a były 2 foremki
UsuńPozdrawiam