Kolejna odsłona mięsa mielonego, tym razem z dodatkiem fety.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowe)
- 2 czerwone cebule
- sól
- pieprz
- 200 gr fety
- 500 ml passaty
- 1 kulka mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżkę natki pietruszki
- łyżka oleju
- 3-4 łyżki bulionu lub wody
- 100 gr zielonej fasolki
- 1 jajko
Mięso wkładamy do miski dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 poszatkowana w drobną kostkę cebulę, sól, pieprz, 150 gr pokruszonej fety, natkę pietruszki, bulion oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy klopsiki (9). Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wkładmay cebule pokrojoną w piórka, zmiażdżony czosnek, marchewkowe talarki, wszystko polewamy olejem, następnie na warzywa kładziemy klopsiki i pieczemy przez około 40 minut, po tym czasie dolewamy passatę, na każdy kawałek mięsa kładziemy plaster mozzarelli, posypujemy resztą fety i upychamy pomiędzy klopsy podgotowaną fasolkę. Zapiekamy 20 minut w 200 stopniach C. Do mięsa możemy podać ugotowany makaron świderki, który wsypujemy do sosu.
JAK ZWYKLE APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ I NA PEWNO SĄ PYSZNE
OdpowiedzUsuńPyszne i to bardzo :)
UsuńUwielbiam dania zapiekane w sosie pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne. Dla mnie to byłby taki comfort food
OdpowiedzUsuńO tak zdecydowanie comford food ;)
Usuń