Postanowiłam, że mój stary przepis na gołąbki zamienię na ten bo uważam, że jest doskonały. Moja rodzina i znajomi uważa, że takich gołąbków nigdzie indziej nie zjedzą ;)
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- cebula + 1/2 cebuli do sosu
- 2 ząbki czosnku + 2 ząbki do sosu
- bułka tarta
- szklanka rosołu grzybowego + 2 szklanki do sosu
- łyżka koperku
- sól
- pieprz
- odrobina cukru do sosu
- 1/2 litra dobrej jakości passaty do sosu
- śmietana do zabielenia sosu
- 2 marchewki
- 5-6 pieczarek
- olej
Z kapusty oddzielamy delikatnie liście uważając żeby się nie połamały, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem następnie przykrywamy miskę przykrywką. Między czasie przygotowujemy mięso. Bierzemy miskę wlewamy do niej rosół grzybowy dodajemy, koperek, cebule pokrojoną w drobna kostkę, potarte ząbki czosnku, ryż oraz bułkę tartą tak żeby zagęścić płyn ale nie tworząc zbyt suchej masy-ma być delikatnie wilgotna. Do tego wrzucamy mięso i jajko.Doprawiamy pieprzem i solą! Zabieramy się do zwijania naszych gołąbków (z kapusty można delikatnie odciąć zgrubienia) nakładamy na liście porcję mięsa i zwijamy ciasno. Ja nie używam nici. Na odrobinie oleju podsmażmy na rumiano nasze gołąbki oraz poszatkowane warzywa do sosu. Następnie zalewamy nasze gołębie :) gorącym bulionem w razie potrzeby wodą(tak żeby mięsne pakunki były zakryte) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180-190 st. C) około godziny, pod przykryciem. Po tym czasie pieczenia dodajemy do sosu passatę i pieczemy jeszcze przez około 1/2 godziny bez przykrycia, przyprawiamy nasz sos do smaku i zabielamy śmietaną.
NO WIDZE ŻE Z MOJEJ MAŁEJ DZIEWCZYNKI ZROBIŁA SIĘ WSPANIAŁA GOSPODYNI BRAWO
OdpowiedzUsuńJuż nie taka mała ;)
UsuńDLA MNIE ZAWSZE MAŁA
OdpowiedzUsuń:*
UsuńCO TAM IGOREK PORABIA ???
OdpowiedzUsuńPisz mamo na mojego maila eve19d@wp.pl :)
Usuńlata nie jadłam gołąbków,jakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób :)
Usuń