wtorek, 18 listopada 2014

Zupa gołąbkowa

Kolejny przepis na pyszną zupę. Jeżeli tak jak ja jesteście fanami gołąbków to musicie koniecznie spróbować! Zupa jest znakomita!


Składniki: 
  • 1/2 małej włoskiej kapusty
  • 2 litry bulionu (najlepiej grzybowego)
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek
  • 80 gr ryżu (można dać całą torebkę, wtedy zupa będzie gęściejsza)
  • 1 cebula
  • 300 gr mięsa mielonego
  • śmietana słodka 18%
  • ząbek czosnku 
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 łyżki oleju
Cebulę pokroić w kostkę wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażyć chwilkę  i dodać mięso mielone, smażyć do momentu aż mięso będzie gotowe, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce marchewkę i poszatkowaną drobno kapustę. Wszystko razem trzymać chwilkę na ogniu aż warzywa delikatnie zmiękną i się zarumienią. Następnie zalać wszystko gorącym bulionem. Dodać ryż i gotować jakieś 20 minut. Po tym czasie dodać passate i gotować jeszcze przez 1/2 godzinki na bardzo wolnym ogniu. Na koniec doprawić zupę do smaku, posypać koperkiem i zabielić śmietaną. 

1 komentarz: