Kolejny przepis na pyszną zupę. Jeżeli tak jak ja jesteście fanami gołąbków to musicie koniecznie spróbować! Zupa jest znakomita!
Składniki:
- 1/2 małej włoskiej kapusty
- 2 litry bulionu (najlepiej grzybowego)
- 1/2 litra passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- cukier
- koperek
- 80 gr ryżu (można dać całą torebkę, wtedy zupa będzie gęściejsza)
- 1 cebula
- 300 gr mięsa mielonego
- śmietana słodka 18%
- ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 2-3 łyżki oleju
Cebulę pokroić w kostkę wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażyć chwilkę i dodać mięso mielone, smażyć do momentu aż mięso będzie gotowe, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce marchewkę i poszatkowaną drobno kapustę. Wszystko razem trzymać chwilkę na ogniu aż warzywa delikatnie zmiękną i się zarumienią. Następnie zalać wszystko gorącym bulionem. Dodać ryż i gotować jakieś 20 minut. Po tym czasie dodać passate i gotować jeszcze przez 1/2 godzinki na bardzo wolnym ogniu. Na koniec doprawić zupę do smaku, posypać koperkiem i zabielić śmietaną.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń