Najsmaczniejsza, najszybsza i bardzo sycąca zupa w sam raz na chłodne dni. Właściwie to gęsta zupa pomidorowo - marchewkowa jak by się tak bardziej zagłębić ;) ale gwarantuję, że jest doskonała :)
Składniki:
- 0,5 kg marchewek
- około 1,5 litra bulionu (można użyć gotowych bulionetek)
- 0,5 litra passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- natka pietruszki
- lubczyk
- odrobina śmietanki
- mały makaron około 200 gr
- łyżka masła
Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Gotujemy na wolnym ogniu w bulionie (bulionu ma być tak 1,5 cm ponad warzywa) z dodatkiem masła, lubczyku i natki pietruszki. Kiedy warzywa zmiękną miksujemy je blenderem i dolewamy passate, mieszamy. Dalej gotujemy około 30 minut, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Między czasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Na talerze nakładamy porcję makaronu i polewamy zupą a na sam koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki.
Nie ma to jak domowa pomidorowa :)
OdpowiedzUsuń