poniedziałek, 17 listopada 2014

Expresowa zupa pomidorowa

Najsmaczniejsza, najszybsza i bardzo sycąca zupa w sam raz na chłodne dni. Właściwie to gęsta  zupa pomidorowo - marchewkowa jak by się tak bardziej zagłębić ;) ale gwarantuję, że jest doskonała :)




Składniki:


  • 0,5 kg marchewek
  • około 1,5 litra bulionu (można użyć gotowych bulionetek)
  • 0,5 litra passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • odrobina śmietanki 
  • mały makaron około 200 gr
  • łyżka masła
Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Gotujemy na wolnym ogniu w bulionie (bulionu ma być tak 1,5 cm ponad warzywa) z dodatkiem masła, lubczyku i natki pietruszki. Kiedy warzywa zmiękną miksujemy je blenderem i dolewamy passate, mieszamy. Dalej gotujemy około 30 minut, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Między czasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Na talerze nakładamy porcję makaronu i polewamy zupą a na sam koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. 

1 komentarz: