Jeżeli trudno Wam nakarmić rodzinkę odrobiną zdrowej zieleniny, to ten przepis jest w sam raz dla Was! Naleśniki nadziane szpinakiem z dodatkiem ricotty i cheddara. Zasmakują największemu niejadkowi. U mnie w domu nadano im nazwę Naleśniki Hulka :) co oczywiście zachęca do spróbowania :)
Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- około 500 ml mleka
- mąka 1,5 szklanki do 2 - musicie to sami ustalić w zależności od gęstości ciasta
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na farsz:
- 250 gr ricotty
- 50 gr cheddara
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 200 gr świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
Oczyszczony szpinak podsmażamy razem z czosnkiem na maśle. Następnie miksujemy go (blenderem) z reszta podanych składników. Przyprawiamy do smaku.
Na naleśniki kładziemy porcję farszu i zwijamy.
Pozostałe składniki:
- 120 ml śmietanki 18 %
- 50 gr cheddara
Kładziemy nasze ruloniki do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i posypujemy resztą potartego sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) i pieczemy przez około 20 minut.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jak dla mię jest wspaniały Wypróbuje na pewno :)
OdpowiedzUsuńprzepisy-iwony.blogspot.com
Super pomysł:) Na pewno skorzystam z inspiracji:)
OdpowiedzUsuńWłasnie mi przypomniałaś o tym przepisie, a się zastanawiałam co by jutro na obiad przygotować ;) Pozdrawiam
Usuń