poniedziałek, 22 września 2014

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą - Naleśniki Hulka

Jeżeli trudno Wam nakarmić rodzinkę odrobiną zdrowej zieleniny, to ten przepis jest w sam raz dla Was! Naleśniki nadziane szpinakiem z dodatkiem ricotty i cheddara. Zasmakują największemu niejadkowi. U mnie w domu nadano im nazwę Naleśniki Hulka :) co oczywiście zachęca do spróbowania :)






Składniki na naleśniki:
  • 3 jajka
  • około 500 ml mleka
  • mąka 1,5 szklanki do 2 -  musicie to sami ustalić w zależności od gęstości ciasta
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki, odstawić je na jakieś 30 minut. Następnie smażymy naleśniki. 

Składniki na farsz:
  • 250 gr ricotty
  • 50 gr cheddara
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 200 gr świeżego szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżka masła
Oczyszczony szpinak podsmażamy razem z czosnkiem na maśle. Następnie miksujemy go (blenderem) z reszta podanych składników. Przyprawiamy do smaku. 

Na naleśniki kładziemy porcję farszu i zwijamy. 
  
Pozostałe składniki:
  • 120 ml śmietanki 18 %
  • 50 gr cheddara
Kładziemy nasze ruloniki do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i posypujemy resztą potartego sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) i pieczemy przez około 20 minut. 



4 komentarze:

  1. Przepis jak dla mię jest wspaniały Wypróbuje na pewno :)
    przepisy-iwony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł:) Na pewno skorzystam z inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie mi przypomniałaś o tym przepisie, a się zastanawiałam co by jutro na obiad przygotować ;) Pozdrawiam

      Usuń