czwartek, 12 czerwca 2014

Tort Malibu

Mocno alkoholowy, przełożony pysznym kokosowym kremem, czysty raj dla miłośników kokosa!







Przepis na biszkopt z tego przepisu


Składniki pozostałe:

  • 400 ml śmietanki kokosowej
  •  mała buteleczka  likieru kokosowego Malibu
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 500 gr mascarpone 
  •  200 gr białej czekolady
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 Koniecznie przygotować  dzień wcześniej: śmietanę kokosową podgrzać w garnku, dodać czekoladę poczekać aż się rozpuści i zdjąć z ognia. Odstawić do lodówki na całą noc.  Na drugi dzień, zmiksować mascarpone z cukrem pudrem, w oddzielnej misce ubić naszą śmietankę kokosową. Następnie połączyć oby dwie masy. Dodać pół buteleczki trunku i dokładnie wymieszać. Biszkopt pokroić na 3 krążki.  Skropić go resztą  likieru, na to wykładać porcję kremu. Po obłożeniu tortu masą kokosową obłożyć go z boków wiórkami kokosowymi, na górę można użyć płatków świeżego kokosa i "listków" czekolady wstawić nasz gotowy tort do lodówki na 2-3 godzinki.
PS Jeżeli tort będą jadły dzieci należy zdecydowanie zmniejszyć ilość alkoholu :)

12 komentarzy: