Znakomicie wypieczona kaczka z mięsem idealnie odchodzącym od kości i rozpływającym się w ustach.
Składniki:
- kaczka około 2 kg
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 duże jabłko
- 1 duża garść suszonych porzeczek (można zastąpić żurawiną)
- 6-8 szalotek
- około 10 młodych ziemniaczków
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
Porzeczki namoczyć w winie na kilka godzin, po czym odsączyć z nadmiaru płynu.
Do dużej miski wlać Wodę i wsypać 1,5 łyżki soli morskiej. Kaczkę umyć i włożyć do miski z wodą i solą na pół godziny, w tym czasie raz kaczkę odwrócić. Następnie mięso wyjąć z wody, osuszyć. Posmarować olejem i natrzeć przyprawami. Do środka włożyć część jabłka pokrojonego w ćwiartki i część porzeczek, spiąć wykałaczkami. Kaczkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Przed pieczenie należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej. Kaczkę piec w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny (230 stopni C) grzbietem do góry, bez przykrywki. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu. Po godzinie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed końcem czasu włożyć resztę jabłka, porzeczki, umyte młode ziemniaczki oraz szalotki.
WYBORNA KACZKA...POLECAM MÓJ PRZEPIS NA KACZKĘ NADZIEWANĄ..POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-boczkiem-i-papryka.html
Zajrzę na pewno :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń