poniedziałek, 12 maja 2014

Kaczka z suszoną porzeczką i jabłkami

Znakomicie wypieczona kaczka z mięsem idealnie odchodzącym od kości i rozpływającym się w ustach.





Składniki:
  • kaczka około 2 kg
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża garść suszonych porzeczek (można zastąpić żurawiną)
  • 6-8 szalotek
  • około 10 młodych ziemniaczków
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina

Porzeczki namoczyć w winie na kilka godzin, po czym odsączyć z nadmiaru płynu.
Do dużej miski wlać Wodę i wsypać 1,5 łyżki soli morskiej. Kaczkę umyć i włożyć do miski z wodą i solą na pół godziny, w tym czasie raz kaczkę odwrócić. Następnie mięso wyjąć z wody, osuszyć. Posmarować olejem i natrzeć przyprawami. Do środka włożyć część jabłka pokrojonego w ćwiartki i część porzeczek, spiąć wykałaczkami. Kaczkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Przed pieczenie należy ocieplić  mięso w temperaturze pokojowej. Kaczkę piec w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny (230 stopni C) grzbietem do góry, bez przykrywki. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu. Po godzinie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed końcem czasu włożyć resztę jabłka, porzeczki, umyte młode ziemniaczki oraz szalotki. 

2 komentarze:

  1. WYBORNA KACZKA...POLECAM MÓJ PRZEPIS NA KACZKĘ NADZIEWANĄ..POZDRAWIAM

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-boczkiem-i-papryka.html

    OdpowiedzUsuń