Dzisiaj polecam przepis na roladę z piersi kurczaka, którą można podawać na ciepło jak i na zimna.
- 3 piersi z kurczaka
- od 9-12 plastrów boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- papryka słodka bądź ostra
- natka pietruszki
- olej
Mięso przeciąć jak na bitki, ale nie docinać do końca, aby po rozłożeniu powstał jeden cały kawałek o jak największej powierzchni. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Posypać przyprawami z każdej strony. Następnie na każdy kawałek kłaść po 3-4 plastry boczku i posypać delikatnie pietruszką. Mięso kłaść jedno na drugim, ciasno zrolować i starannie zawinąć nitka bądź sznurkiem. Na koniec naszą roladę posmarować delikatnie olejem i włożyć do woreczka do pieczenia. Piec w rozgrzanym (180 stopni C) piekarniku przez około 1 godzinę pod koniec pieczenia można rozciąć worek aby rolada się lekko zrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz