poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Rolada z piersi kurczaka i boczku

Dzisiaj polecam przepis na roladę z piersi kurczaka, którą można podawać na ciepło jak i na zimna. 





Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka
  • od 9-12 plastrów boczku wędzonego 
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka bądź ostra
  • natka pietruszki
  • olej
Mięso przeciąć jak na bitki, ale nie docinać do końca, aby po rozłożeniu powstał jeden cały kawałek o jak największej powierzchni. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Posypać przyprawami z każdej strony.  Następnie na każdy kawałek kłaść po 3-4 plastry boczku i posypać delikatnie pietruszką. Mięso kłaść jedno na drugim, ciasno zrolować i starannie zawinąć nitka bądź sznurkiem.  Na koniec naszą roladę posmarować delikatnie olejem i włożyć do woreczka do pieczenia. Piec w rozgrzanym (180 stopni C) piekarniku przez około 1 godzinę pod koniec pieczenia można rozciąć worek aby rolada się lekko zrumieniła. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz