sobota, 2 listopada 2013

Polędwiczki w kolorowym pieprzu z sosem pieczarkowym

Danie na niezwykłe okazję, może być niedzielny obiad dla wyjątkowych gości. 



Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 1/2 kg)
  • sól morska 
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • olej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Polędwicę doprawić solą i oprószyć obficie pieprzem, delikatnie polać olejem i obsmażyć z każdej strony na bardzo dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i  piec przez 20-25 minut.

Składniki na sos:

  • 400 g pieczarek
  • 1/2 szklanki gorącego  bulionu 
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 6 małych cebulek szalotek
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kieliszka whisky
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 100 ml gęstej śmietany 30%
  • sól do smaku
Pieczarki pokroić na ćwiartki no chyba że są malutkie to zostawić w całości, cebulki obrać i pozostawić całe. Bulion wymieszać z sosem worcester. 
Na patelni, na której smażyliśmy mięso dajemy łyżkę masła dodać pieczarki i cebulkę. Smażymy do czasu zrumienienia się warzyw. Dodać musztardę i whisky chwilę podgotować. Następnie wlać bulion z sosem worcester oraz śmietankę. Gotować jeszcze na małym ogniu aż sos zgęstnieje na sam koniec dodać natkę pietruszki i w razie konieczności dodać sól.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz