Danie na niezwykłe okazję, może być niedzielny obiad dla wyjątkowych gości.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 1/2 kg)
- sól morska
- grubo mielony kolorowy pieprz
- olej
Składniki na sos:
- 400 g pieczarek
- 1/2 szklanki gorącego bulionu
- 2 łyżki sosu worcester
- 6 małych cebulek szalotek
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1/2 kieliszka whisky
- 1 łyżeczka musztardy
- 100 ml gęstej śmietany 30%
- sól do smaku
Pieczarki pokroić na ćwiartki no chyba że są malutkie to zostawić w całości, cebulki obrać i pozostawić całe. Bulion wymieszać z sosem worcester.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso dajemy łyżkę masła dodać pieczarki i cebulkę. Smażymy do czasu zrumienienia się warzyw. Dodać musztardę i whisky chwilę podgotować. Następnie wlać bulion z sosem worcester oraz śmietankę. Gotować jeszcze na małym ogniu aż sos zgęstnieje na sam koniec dodać natkę pietruszki i w razie konieczności dodać sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz