środa, 16 października 2013

Karkówka ze śliwkami

Dziś proponuję karkówkę pieczona ze śliwkami. Mięsko jest kruche i przepyszne. 





Składniki na marynatę:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżka musztardy
  • 2 łyżki keczupu 
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wermutu
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać.

Pozostałe składniki:
  • 4 plastry karkówki
  • 6 śliwek
  • 1 cebula
Mięso po oczyszczeniu i lekkim rozbiciu należy dokładnie wysmarować naszą marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni C, karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć ją cebulą pokrojoną w talarki i ćwiartkami śliwek, zamknąć naczynie. Wstawić do pieca i piec w takiej temperaturze prze 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez dobrą godzinę (mięso musi być miękkie). Na sam koniec znowu zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i odkryć naczynie piec tak jeszcze 15 minut. 

8 komentarzy:

  1. Naprawdę pysznie wygląda :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie musi smakować :)

    _____
    klik

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do marynaty dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku i po 1 łyżce przypraw: do karkówki i do wieprzowiny oraz czubatą łyżeczkę majeranku a wermut zastąpiłam czerwonym winem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń