Dziś proponuję karkówkę pieczona ze śliwkami. Mięsko jest kruche i przepyszne.
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżka musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wermutu
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać.
Pozostałe składniki:
- 4 plastry karkówki
- 6 śliwek
- 1 cebula
Mięso po oczyszczeniu i lekkim rozbiciu należy dokładnie wysmarować naszą marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni C, karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć ją cebulą pokrojoną w talarki i ćwiartkami śliwek, zamknąć naczynie. Wstawić do pieca i piec w takiej temperaturze prze 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez dobrą godzinę (mięso musi być miękkie). Na sam koniec znowu zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i odkryć naczynie piec tak jeszcze 15 minut.
Naprawdę pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam :)
UsuńObłędnie musi smakować :)
OdpowiedzUsuń_____
klik
mmmmnnnniammmm......:)
UsuńPozdro :D
UsuńZajrzę na pewno :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa do marynaty dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku i po 1 łyżce przypraw: do karkówki i do wieprzowiny oraz czubatą łyżeczkę majeranku a wermut zastąpiłam czerwonym winem. Pycha!
OdpowiedzUsuńMusze sprobowac :) pozdrawiam
Usuń