czwartek, 19 września 2013

Szaszłyki drobiowe z boczkiem, cebulką i miodem

Bardzo soczyste szaszłyki, miła odmiana dnia codziennego. Mięso najlepiej zamarynować dzień prędzej. Marynata jest na bazie jogurtu greckiego dzięki czemu mięso wychodzi bardzo soczyste ale dzięki smarowaniu szaszłyków miodem wyczuwalny jest delikatny słodkawy posmak. Naprawdę pyszne połączenie. 






Składniki na marynatę:
  •  opakowanie jogurtu greckiego 1/2 l (ewentualnie naturalnego)
  • 1 łyżka miodu
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku
  • sól
  • 2 łyżki sosu sojowego
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. 

Składniki na szaszłyki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebulę 
  • 10 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • miód
Piersi z kurczaka pokroić w równa kostkę. Włożyć mięso do marynaty i odstawić na kilka godzin. Boczek podzielić na tyle plasterków ile mamy kurczaka, tak aby szło dokładnie zawinąć piersi. Cebulę kroimy w kawałki. Mięso wyciągamy z marynaty i zawijamy w boczek, następnie na zmianę nadziewamy na patyczki kurczaka w boczku i cebulę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie. Opiekać, smarując z wierzchu miodem. 

2 komentarze:

  1. Takie szaszłyki są pyszne:) Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń