wtorek, 17 września 2013

Potrawka z kurczaka

Wspomnienie czasów dzieciństwa. Słodka, maślana z wyraźna cytrynową nutą...Taka właśnie jest moja potrawka oczywiście nie można zapomnieć o rodzynkach. 



Składniki:
  • 100 ml śmietany do sosów lub 18%
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • bulion z kurczaka lub warzywny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 1 garść rodzynek
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę na głębokiej patelni. Następnie dodajemy gorący bulion (powoli i w niewielkich ilościach) i bardzo energicznie mieszamy tak aby nie wytworzyły nam się gródki. Gotujemy chwilę na niewielkim ogniu. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Na sam koniec dolewamy śmietane i dodajemy sparzone i odciśnięte rodzynki. Ja dodałam do mojego sosu trochę marchewki z bulionu, można również dodać mięso z kurczaka lub usmażyć bitki z kurczaka. Potrawkę podajemy z ryżemu ugotowanym na sypko, a jako dodatek możemy przygotować groszek z marchewką.

2 komentarze: