Tak naprawdę nie wiedziałam jak je nazwać, w samych klopsach jest mnóstwo różnorodnych warzyw jak i mięso a do tego nadziałam je mozzarella i zapiekłam w pysznym sosie.
Składniki na klopsy:
- 250 gr mięsa mielonego wieprzowego lub z kurczaka
 - żółtko
 - około 2-3 łyżek bułki tartej
 - 2 przetarte ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 - pół łyżeczki imbiru
 - pół łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
 - 1/2 drobno posiekanej cebuli
 - 1 drobno potarta marchewka
 - 4 drobno potarte rzodkiewki
 - 1/2 papryczki chili bez pestek
 - 1/3 drobno potartej cukinii
 
Składniki na sos:
- 4 obrane ze skórki pomidory
 - 1 przetarty ząbek czosnku
 - 1/2 poszatkowanej cebuli
 - reszta cukinii potartej
 - sól
 - pieprz
 - 50 ml śmietany słodkiej
 
Dodatkowe składniki:
- olej do obsmażenia klopsów
 - 1 łyżka masła do sosu
 - natka pietruszki
 - 1 kulka mozzarelli
 - bułka tarta z mąką do obtoczenia klopsów (1/2 na 1/2)
 
Składnik na klopsy dokładnie ze sobą łączymy. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek. Lekko spłaszczyć. Na środku każdej położyć po kawałku mozzarelli,  uformować klopsy. Obtoczyć w mieszance bułki i mąki,  smażyć na rumiano z każdej strony. 
Przygotowujemy sos. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne. Na łyżce masła obsmażamy cebulę następnie dodajemy czosnek, pomidory i cukinie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości warzyw. Na sam koniec dolać śmietanę. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy tam obsmażone klopsy, na każdy klops kładziemy plaster mozzarelli i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 25 minut. Gotowe klopsiki posypujemy natką pietruszki. 
Wspaniale wyglądają,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje :) pozdrawiam
UsuńAż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńJESTEŚ WIELKA!!! M
OdpowiedzUsuńHe dzięki mamo :)
UsuńBardzo podoba mi się taki pomysł. Jak wypróbuje to dam znać. :-)
OdpowiedzUsuńCzekam na wiadomość :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam czy można jeszcze takie surowe klopsy zamrozić i zrobić np za 4 dni? Mam nawał pracy i gotuję w weekendy :>
OdpowiedzUsuńMagda
Myslę, że tak :) smacznego :)
UsuńWyszło pysznie :) dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiam
Usuń