poniedziałek, 17 czerwca 2013

Klopsy obfitości

Tak naprawdę nie wiedziałam jak je nazwać, w samych klopsach jest mnóstwo różnorodnych warzyw jak i mięso a do tego nadziałam je mozzarella i zapiekłam w pysznym sosie. 






Składniki na klopsy:
  • 250 gr mięsa mielonego wieprzowego lub z kurczaka
  • żółtko
  • około 2-3 łyżek bułki tartej
  • 2 przetarte ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 1 drobno potarta marchewka
  • 4 drobno potarte rzodkiewki
  • 1/2 papryczki chili bez pestek
  • 1/3 drobno potartej cukinii
Składniki na sos:
  • 4 obrane ze skórki pomidory
  • 1 przetarty ząbek czosnku
  • 1/2 poszatkowanej cebuli
  • reszta cukinii potartej
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml śmietany słodkiej
Dodatkowe składniki:
  • olej do obsmażenia klopsów
  • 1 łyżka masła do sosu
  • natka pietruszki
  • 1 kulka mozzarelli 
  • bułka tarta z mąką do obtoczenia klopsów (1/2 na 1/2)
Składnik na klopsy dokładnie ze sobą łączymy. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek. Lekko spłaszczyć. Na środku każdej położyć po kawałku mozzarelli,  uformować klopsy. Obtoczyć w mieszance bułki i mąki,  smażyć na rumiano z każdej strony. 
Przygotowujemy sos. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne. Na łyżce masła obsmażamy cebulę następnie dodajemy czosnek, pomidory i cukinie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości warzyw. Na sam koniec dolać śmietanę. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy tam obsmażone klopsy, na każdy klops kładziemy plaster mozzarelli i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 25 minut. Gotowe klopsiki posypujemy natką pietruszki. 

11 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. JESTEŚ WIELKA!!! M

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się taki pomysł. Jak wypróbuje to dam znać. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam na wiadomość :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak się zastanawiam czy można jeszcze takie surowe klopsy zamrozić i zrobić np za 4 dni? Mam nawał pracy i gotuję w weekendy :>
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło pysznie :) dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń