Tak naprawdę nie wiedziałam jak je nazwać, w samych klopsach jest mnóstwo różnorodnych warzyw jak i mięso a do tego nadziałam je mozzarella i zapiekłam w pysznym sosie.
Składniki na klopsy:
- 250 gr mięsa mielonego wieprzowego lub z kurczaka
- żółtko
- około 2-3 łyżek bułki tartej
- 2 przetarte ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- 1 drobno potarta marchewka
- 4 drobno potarte rzodkiewki
- 1/2 papryczki chili bez pestek
- 1/3 drobno potartej cukinii
Składniki na sos:
- 4 obrane ze skórki pomidory
- 1 przetarty ząbek czosnku
- 1/2 poszatkowanej cebuli
- reszta cukinii potartej
- sól
- pieprz
- 50 ml śmietany słodkiej
Dodatkowe składniki:
- olej do obsmażenia klopsów
- 1 łyżka masła do sosu
- natka pietruszki
- 1 kulka mozzarelli
- bułka tarta z mąką do obtoczenia klopsów (1/2 na 1/2)
Składnik na klopsy dokładnie ze sobą łączymy. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek. Lekko spłaszczyć. Na środku każdej położyć po kawałku mozzarelli, uformować klopsy. Obtoczyć w mieszance bułki i mąki, smażyć na rumiano z każdej strony.
Przygotowujemy sos. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne. Na łyżce masła obsmażamy cebulę następnie dodajemy czosnek, pomidory i cukinie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości warzyw. Na sam koniec dolać śmietanę. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy tam obsmażone klopsy, na każdy klops kładziemy plaster mozzarelli i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 25 minut. Gotowe klopsiki posypujemy natką pietruszki.
Wspaniale wyglądają,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje :) pozdrawiam
UsuńAż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńJESTEŚ WIELKA!!! M
OdpowiedzUsuńHe dzięki mamo :)
UsuńBardzo podoba mi się taki pomysł. Jak wypróbuje to dam znać. :-)
OdpowiedzUsuńCzekam na wiadomość :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam czy można jeszcze takie surowe klopsy zamrozić i zrobić np za 4 dni? Mam nawał pracy i gotuję w weekendy :>
OdpowiedzUsuńMagda
Myslę, że tak :) smacznego :)
UsuńWyszło pysznie :) dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiam
Usuń