piątek, 24 maja 2013

Biała kiełbasa pieczona w cydrze

Bardzo aromatyczna kiełbasa z lekkim wyczuwalnym smakiem jabłkowego cydru i majeranku wszystkie te aromaty doskonale się komponują. 




Składniki:

  • 6 kiełbasek białych surowych
  • 1 szklanka cydru
  •  olej 
  • 2 cebule pokrojone na niezbyt cienkie krążki
  • pieprz
  • sól
  • 100 gr boczku wędzonego
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra

Kiełbasę gdzie nie gdzie nacinamy. Przyprawiamy dokładnie z każdej strony wszystkimi przyprawami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy cydrem i rozkładamy cebulę i boczek, posypujemy jeszcze delikatnie majerankiem i solą, podlewamy odrobina oleju. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec kiełbasę około 50 minut w tej temperaturze po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200-210 stopni i piec jeszcze około 10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz