Bardzo aromatyczna kiełbasa z lekkim wyczuwalnym smakiem jabłkowego cydru i majeranku wszystkie te aromaty doskonale się komponują.
Składniki:
- 6 kiełbasek białych surowych
- 1 szklanka cydru
- olej
- 2 cebule pokrojone na niezbyt cienkie krążki
- pieprz
- sól
- 100 gr boczku wędzonego
- majeranek
- papryka słodka i ostra
Kiełbasę gdzie nie gdzie nacinamy. Przyprawiamy dokładnie z każdej strony wszystkimi przyprawami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy cydrem i rozkładamy cebulę i boczek, posypujemy jeszcze delikatnie majerankiem i solą, podlewamy odrobina oleju. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec kiełbasę około 50 minut w tej temperaturze po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200-210 stopni i piec jeszcze około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz