niedziela, 26 maja 2013

Torcik brownie na dzień matki


Torcik brownie specjalnie dla mamy! 


Dziękuję Ci Mamo, za Twoje serce, troskę i dobroć. Dziękuję, że mnie mądrze i z miłością wychowałaś. Za wszystkie Twoje trudy i starania składam Ci serdeczne podziękowania.







Składniki na ciasto brownie:

  • 135 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • 100 gr mlecznej czekolady
W  garnuszku umieścić masło i roztopić.  Wsypać posiekaną czekoladę mieszać od czasu do czasu do roztopienia czekolady na bardzo małym ogniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia.W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem. Wlać czekoladę i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia. W okrągłej formie o średnicy 21 cm  wyłożyć papierem dno. Przelać do niej masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze  180 stopni C przez około 25 minut.

Składnik na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier.

Dodatkowo będzie nam potrzebny dżem malinowy 3-4 łyżki

Polewa:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki
Poszatkować czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.

Wystudzone brownies ostrożnie przekroić na 2 blaty. Jeden blat posmarować dżemem i położyć na to śmietanę, wyrównać.  Przykryć drugim blatem. 
Gotowy torcik polać polewą.

9 komentarzy: