Bardzo rzadko wstawiam przepisy na zupy, ale to nie znaczy że ich nie jadam! Wręcz przeciwnie bardzo lubię pyszne, domowe zupki.
Składniki:
- 2 starte marchewki
- 1 starta pietruszka
- kawałek startego selera
- około 2 l bulionu drobiowego
- 4 średnie ziemniaki
- około 5 średnich ogórków kiszonych ewentualnie trochę kwasu ogórkowego
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka masła
- ok. 100 ml dobrej gęstej śmietany
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku - sól, pieprz mielony
Do bulionu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilka minut. Następnie dodać potarte warzywa. Ogórki zetrzeć na tarce i podsmażyć na odrobinie masła. Dodać je do zupy i dalej gotować. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie zahartować śmietanę odrobiną zupy, wlać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku i dodać posiekany koperek. Jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśną zupę należy dodać więcej ogórków lub dolać trochę kwasu ogórkowego.
Smak dzieciństwa. Wygląda niczym moja, która robię moim dzieciom. Chyba zrobię niebawem :) takiego mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTak to zdecydowanie smak dzieciństwa :) pozdrawiam
Usuń