sobota, 13 kwietnia 2013

Zupa ogórkowa

Bardzo rzadko wstawiam przepisy na zupy, ale to nie znaczy że ich nie jadam! Wręcz przeciwnie bardzo lubię pyszne, domowe zupki.



Składniki:

  • 2 starte marchewki
  • 1 starta pietruszka
  • kawałek startego selera
  • około 2 l bulionu drobiowego
  • 4 średnie ziemniaki 
  • około 5 średnich ogórków kiszonych ewentualnie trochę kwasu ogórkowego
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła 
  • ok. 100 ml dobrej gęstej śmietany 
  • 1 liść laurowy
  •  3 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku - sól, pieprz mielony
 Do bulionu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilka minut. Następnie dodać potarte warzywa. Ogórki zetrzeć  na tarce i podsmażyć na odrobinie masła. Dodać je do zupy i dalej gotować. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie zahartować śmietanę odrobiną zupy, wlać do zupy i zagotować.  Doprawić do smaku i dodać posiekany koperek. Jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśną zupę należy dodać więcej ogórków lub dolać trochę kwasu ogórkowego.



2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa. Wygląda niczym moja, która robię moim dzieciom. Chyba zrobię niebawem :) takiego mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń