czwartek, 18 kwietnia 2013

Rolada zbója

Czy ktoś ma może ochotę na pożądany kawałek mięsa?! Polecam na chleb jak i na obiadek!




Składniki:

  • 100 g kurzej wątróbki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • cebula
  • 1/2 kg mielonego mięsa 
  • bułka tarta
  • 1 jajo
  • 1 łyżka musztardy
Wątróbkę i posiekaną cebulę podsmażyć na odrobinie oleju.  Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 
 Mielone mięso włożyć do miski dodać jajko, bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Wyrobić mięso na gładką masę. Na blacie stołu położyć dwa arkusze folii aluminiowej i posypać ją bułką tartą. 
Wyłożyć na folię mięso mielone i rozłożyć je na kształt prostokąta. Na środku mięsa ułożyć wątróbkę i cebulę. Zawinąć mięso w zgrabną roladę :) ciasną zawinąć folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godziny. Pod koniec zrumienić odwiązując folię i zwiększyć temperaturę o 20 stopni. 

2 komentarze:

  1. Dla mnie taka rolada to nowość. Nigdy tego nie widziałam ale dzisiaj zrobię. Wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń