sobota, 20 kwietnia 2013

Schab pieczony

Schab można podać na ciepło lub na zimno do pieczywa. Dzięki marynacie jest soczysty i niezwykle aromatyczny.




Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu bez kości
  • 25 g soli peklowanej
  • 3 duże łyżeczki musztardy (ja użyłam "kozaka")
  • 3  łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć dokładnie solą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 12 godz. Następnie  z pozostałych składników przygotować marynatę. Schab dokładnie natrzeć marynatą włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin(co najmniej). Po tym czasie schab umieścić w woreczku do pieczenia, wlać kilka łyżek wody i zawiązać. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C z termoobiegiem i piec około 80 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz