Schab można podać na ciepło lub na zimno do pieczywa. Dzięki marynacie jest soczysty i niezwykle aromatyczny.
Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- 25 g soli peklowanej
- 3 duże łyżeczki musztardy (ja użyłam "kozaka")
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć dokładnie solą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 12 godz. Następnie z pozostałych składników przygotować marynatę. Schab dokładnie natrzeć marynatą włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin(co najmniej). Po tym czasie schab umieścić w woreczku do pieczenia, wlać kilka łyżek wody i zawiązać. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C z termoobiegiem i piec około 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz