wtorek, 19 marca 2013

Sernik królewski

Pyszny, tradycyjny sernik królewski. Idealny na świąteczny stół.


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła 
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 łyżki  kakao
Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego (ja dałam pół tłusty-mniej kalorii)
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru najlepiej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2  części (jedna większa, druga mniejsza), zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.


Masa twarogowa:

Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić mikserem. Dodać  żółtka, cukier, cukier waniliowy i ubijać przez chwilę. Dodać budyń wymieszany z mąką pszenną i  roztopione, wystudzone masło . Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać połowę twarogu, krótko zmiksować i dopiero dodać drugą część sera. 

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto(większą część) zetrzeć na tarce i wyłożyć spód blachy, wylać masę serową na to zetrzeć  drugą część ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C wstawić sernik piec 60-70 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz