Pyszny, tradycyjny sernik królewski. Idealny na świąteczny stół.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 1 kg twarogu zmielonego (ja dałam pół tłusty-mniej kalorii)
- 150 g masła
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru najlepiej
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2 części (jedna większa, druga mniejsza), zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.
Masa twarogowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić mikserem. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i ubijać przez chwilę. Dodać budyń wymieszany z mąką pszenną i roztopione, wystudzone masło . Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać połowę twarogu, krótko zmiksować i dopiero dodać drugą część sera.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto(większą część) zetrzeć na tarce i wyłożyć spód blachy, wylać masę serową na to zetrzeć drugą część ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C wstawić sernik piec 60-70 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz